Basilikanipun hipaisu

Miksi ihmeessä ajattelen basilikaa ensimmäiseksi kun herään ? Se johtuu varmaan tarinasta, jonka luin muutamia vuosia sitten,

Tarina kertoo kuinka muinoin kaunis, mutta varaton neito oli torilla myymässä puutarhastaan keräämiä tuoreita yrttejä. Eräs kreivi käveli ohitse, ja samalla hetkellä nainen kurkotti eteenpäin tarjotakseen yrttejään, ja sipaisi häntä vahingossa basilikanipulla. Oho!

– Anteeksi, ostakaa basilikaa herra!
– Miksi ei, mutta sillä ehdolla että sanot montako lehteä on
tuossa nipussa.
– Jos sanon montako lehteä on nipussani, niin voitteko te sanoa
montako tähteä on taivaalla, neito kysyi, kädet lanteilla ja
haastavasti miestä silmiin katsellen.

Neidon vastaus oli jostakin syystä niin yllättävä, että kreivi hämmentyi eikä osannut vastata. Myöhemmin kreivi palasi toripöydän ääreen, mutta nyt hän oli pukeutunut kerjäläiseksi. Nyt tämä rääsyläinen halusi ostaa kaiken mitä toripöydällä on, mutta sillä ehdolla että neito antaisi suukon. Neito tunnisti oitis hahmon kreiviksi – ja loukkaantui niin verisesti ettõ keräsi pöytänsä ja lähti kotiin.

Seuraavana aamuna neito kuuli että kreivi ei tule torille koska hänellä on kuumetta. Niinpä hän naamioitui sairaanhoitajaksi ja lähti kreivin luo. Ensi töikseen hän juotti miehelle kitkeräksi maustettuja juomia muka lääkkeinä. Lopuksi hän komensi kreivin riisuutumaan alasti ja kääntymään vatsalleen, sitten hän työnsi retikan miehen perseeseen ja lähti pois.

Törmäsin tällaiseen kansantarinaan sanan “basilika” kohdalla ensyklopediassa, joka esittelee kaikki mahdolliset satujen ja kansantarinoiden motiivit. Miksi neito loukkaantui niin verisesti siitä että kreivi kiusoittei häntä basilikanipun vuoksi ? Miksi hän kosti ainakin kolminkertaisesti tuon kreivin viettely-yrityksen ?

Ainoa vihje on, että aikoinaan Baijerissa nuorten naisten oli tapana pitää basilikaa huoneensa ikkunalla merkkinä siitä että on vapaa ja naimahaluinen. Neito siis aavisti hyväksikäytön henkeä, kun kreivi nuuhki niin hänen basilikaansa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s