Auringon absurdius

Albert Camus’n absurdi on minusta aina tuntunut helleeniseltä, samalta kuin keskipäivän paahde pilvettömältä taivaalta. Aurinko on varsinainen murhaaja Sivullisessa, ja halu lähteä uimaan on pelastus. Romaanin alussa Mersault lähtee uimalaitokselle aina kun mahdollista:

”Siellä sukelsin salmeen. Oli paljon nuorisoa. Vedessä tapasin Marie Cardonan … Autoin häntä nousemaan erään poijun päälle, jolloin käteni hipaisi hänen rintojaan. Olin vielä vedessä hänen maatessaan jo vatsallaan poijulla. Hän kääntyi minuun. Hänen hiuksensa valuivat silmille, ja hän nauroi. Hinauduin hänen viereensä poijulle. Oli hyvä olla, ja kuin leikilläni kallistin päätäni taaksepäin ja panin sen hänen vatsalleen. Hän ei sanonut mitään ja jäi siihen asentoon. Koko taivas oli silmieni edessä, ja se oli sininen ja kullanvärinen. Niskani alla tunsin Marien vatsan sykkivän hiljaa.”

Harmi, että René Girardin Camus -essee Nuoressa Voimassa (2-3/06) vaikenee absurdista luonnosta. Hän sanoo vain, että Mersaultilla oli aurinko mutta ei kunnianhimoa, siinä on ainoa vihje joka paljastaa miksi kertoja ei millään tavalla mielistele lukijaa, hän kirjoittaa vihamieliselle auringolle.
Sivullista kirjoittaessaan Camus halveksi lukijan arvostusta:

” Hän ei käytä mitään menetelmistä, joiden ansiosta jokin kirjoitustyö saa arvostusta. Syntyy vaikutelma että hän ei katso meitä ja pysyy vaiti. Kuuluisa kieltäytyminen käyttämästä passé simple -muotoa ja preesensiä, perinteisen kerronnan kahta aikamuotoa, ja niiden korvaaminen puhuttuun kieleen kuuluvalla tavallisella perfektillä tarkoittivat kertomuksen kaikkien tavanomaisten tekniikoiden hylkäämistä. Kirjoittaja kieltäytyy olemasta yleisölle työtään tekevä kertoja. … Mersault on muotokuva ja jopa karikatyyri miehestä, joka Camus ei koskaan ollut, mutta joksi hän oli nuorena päättänyt tulla, koska pelkäsi ettei voisi tulla keneksikään muuksi. ” (Girard, 23 suom. Olli Sinivaara)

Kirjoittaja ei välitä pätkääkään lukijan myötätunnosta, hän ei ole hyväksynnän maailmassa, hän ja lukijansa ovat jossain julmemman auringon mailla.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s