Ukko ja tuohihenkselit

tuohi
Kaadoimme ja pinosimme koivuja Kärkisensalmen kupeessa olevassa lehdossa, kun paikalle tuli yllättävä vieras. Vanha mies, vanhalla Ladalla pysäköi lähistölle. Meillä oli tilanne päällä, kaadettava koivu oli jumissa toisen puun haarassa, se oli niin sanotusti konkelossa. Olimme yrittäneet irrottaa sitä jo jonkin aikaa, ja lähietölle pysäköivä auto suututti minua, en kaivannut paikalle neuvojaa, eläkkeelle vetäytynyttä metsuria joka katsoo aikansa harrastajien ähellystä ja kertoo sitten kuinka pitää tehdä.

Luoksemme tuli hiljakseen asteleva kahdeksankymppinen, kuivahtanut ukko, pieni ja laiha. Huomasin, että hänellä oli jalassaan aidot teryleenin, lantiohousut 70-luvulta, ne pysyivät ylhäällä tuohisen henkseleiden avulla. Ukko tervehti ja sanoi:

– Saako ottaa tuohta ?

Sitten katselinkin kiinnostuneena, kuinka hän kumartui puukon kanssa milloin minkin pöllin puoleen. Näin keskikesällä saa kuulemma parasta tuohta, pitää vain löytää sopivanlaista ei liian ohutta eikä paksua. Kuivalla paikalla kasvanut koivu on hänen mukaansa aivan erilainen, ja usein huonompi tuoheltaan kuin samanikäinen rehevässä maassa kasvanut.

Yritin jutella miehen kanssa, mutta hän oli huonokuuloinen, ehkä täysin kuuro koska hän puhui itse, mutta ei vastannut kysymyksiini. Ukko leikkasi ensin tuohilevyjä, noin 40 senttisiä paloja tuokkosia varten, mutta parhaista koivuista hän otti nauhaa. Viiltäen ensin parin sentin alun koivun kylkeen, kuoriminen eteni vinosti, niin että nauhaa tuli jopa yli pari metriä kerralla.

Sillä aikaa kun katkaisimme ja väännimme jumiin joutuneen koivun irti konkelosta, ukko oli kerännyt tuohen ja teki lähtöä. Hän heilautti kättään ja katosi, mutta kun seuraavana päivänä tulimme palstalle, niin vesurin viereen oli ilmestynyt kaksi tuokkosta. Isompi ja pienempi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s