Lehtien puhkeamisuudelma

Lehtien puhkeamisuudelma

kielikuva jota voi aina tähän aikaan vuodesta miettiä.  Katselen sypressiä, ja kuinka koko sen kroppa on puhkeamassa pikku suudelmiin, pyörteisiin vailla huulia, mutta täynnä lukuisia kieliä.  Eva-Stina Byggmästarin runosta Tuli&Savu 1/05 numerosta löysin lehien puhkeamispyörteen :

Kylläpäs, olin vain
pieni lehtivihreädervissi
joka pyörähteli ympäriinsä
sydämesi pensasvaltakunnassa
kaikissa niissä hedelmäpuissa tai pähkinäpuissa
ja suutelit minua tuhansin vihrein suudelmin

kun maan sielu olla oleili


Seuraavana keväänä lisäsi siihen suudelmat, huomasin erityisesti kaikki pajunsukuiset lehtisuukot, ja rakkauteni pajuihin onkin versonut siitä asti. Juuri tähän aikaan pajut ovat komeimmillaan, niiden pienet lehtikierteet noissa pörröisen keltaisena kukkivissa puissa, puhumattakaan itse kropasta, kansanrunouden tunnistamasta pajunnotkeasta varresta.

Seuraavana keväänä ruotsalainen luonto nousi taas, ja Harry Martinson pureskelemassa hiirenkorvia. Ilmaus on tarkoituksella huono, pikemminkin voisi puhua ylähuulen näykkimisestä jos sen vain voisi liittää luontevasti koivunlehteen. Sitä pureskellaan varovaisesti etuhampailla. Ja miksei, onhan juuri puhjenneessa koivunlehdessä jotain, mikä muistuttaa ylähuulen kuroumaa.

Jonain vuonna samalla paikalla oli keskiaikainen ilmestys, Donna Naturan ilmestys runoiolija Alan de Lillelle. Huomioni kiinnitti erityisesti se, että Natura ei syntynyt visuaalisena näkynä, vaan hän hahmottui suudelman kautta. Donna Natura puhkesi suudelmasta ja otti sen myötä runoilijan valtaansa. Se voisi olla muinainen esikuva lehtien puhkeamissuudelman mielikuvalle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s