Avainsanat

,

Papujen idätys eli viiden päivän idätysaika ennen käyttöä sopii hyvin vatsalleni, sekä pavut että vatsa asettuvat odottamaan tapaamista. Idätys tekee papujen proteiinin helposti sulavaksi ja pehmeän tuntuiseksi sekä täyttäväksi.  Ja toisaalta idätyksen odottaminen, no niin. Joskus se onnistuu, eikä siitä ole mitään vaivaa. Joskus muistan huuhdella kikherneet aamuin illoin.  Tosin ei siitä ole vaivaa silloinkaan, kun herneet menevät pilalle, ne pitää vaan kumota kompostisankoon.

Itse asiassa se mistä ei ole ollenkaan vaivaa, mikä on helppoa, se voi jäädä tekemättä ja luisua vaan pois asioitten joukosta. Seurauksena on limainen ja hapan kikhernekasa, siinä vaiheessa kun ne taas tulevat näkyviksi siinä tiskipöydällä, jossa ne ovat koko ajan olleet.

How-to-sprout-chickpeas-at-home3

Joskus se mistä ei ole vaivaa, ei tule edes hoidetuksi. Ensimmäisenä iltana likoamassa olevat kikherneet odottavat tiskipöydällä vesihanan vieressä, liian helposti hoidettavissa, ja ensimmäinen huuhtelu jää välistä. Kun kolmas huuhtelu unohtuu, tuoksu ei ole enää raikas, ja kun viides sekä kuudes huuhtelu unohtuvat, niin pavut näyttivät jo limaisilta.  Tässä vaiheessa purkki onkin jo muuttumassa näkymättömäksi, ja on sitä kolme päivää, niin että viimein kun kumoan kikhernesotkun kompostisankoon, ihmettelen että mistä se löytyi.

Toisinaan taas papujen idätys, tämä mistä ei ole vaivaa, tapahtuu itsestään ja kehittyy iloiseksi odotukseksi.  Pidän niitä ensin pimeässä, niin että ne alkavat elää. Ne vitaminoituvat, ja myös minä virkistyn, kun huomaan miten idut kasvavat ja halkaisevat papujaan. Huuhtelen niitä ja viidentenä päivänä ne alkavat versoa ja huokua raikkautta ja happea.

Mutta onko tämä kaikki turhaa, jos keitän tämän kaiken ja teen  kikherneistä  hummusta?  No ainahan  minulta herneenversoja löytyy, niitä olen idättänyt jo monta vuotta. Niistä saan tuoretta ja itänyttä myös hummukseen.

Vitamiinit haihtuvat, vaikka keitän niitä minimissään kuusi minuuttia. Silti teen annoksen johon tulee 5 dl idätettyjä ja pehmeäksi keitettyjä kikherneitä, runsas kourallinen herneenversoja tavallisen persiljan sijaan, oliiviöljyä kolme ruokalusikallista, kolme valkosipulia ettei sen maku puske liikaa, sitruuna on välttämätön.  Täytyy myöntää, että olen vasta opettelemassa hummuksen maustamista, silti , perinteisen mustapippurin sijaan punapippuri on tuntuisi olevan paikallaan.

Mainokset