narcissus_tazetta_by_jasondriskill

Sen lisäksi, että Narkissos katselee itseään veden pinnasta hän löytää paremman minänsä veden avulla.  Siis Narkissos ei katso vain peiliin, vaan syvään veteen samalla. Narkissos on sekä pinnallinen että syvällinen, kaikki jotka viihtyvät veden äärellä ovat sitä. Narkissos nauttii kauneudestaan ennen kaikkea siksi, että vedestä löydettynä se tuntuu syvenevän. Hän on nuori mies, jolla on  metsän keskellä yksityinen paikka, lähde jossa hän käy tapaamassa itseään. Siellä Narkissos tapaa paremman minänsä, ideaalihahmonsa.

Freud korosti sitä, että on hyvää ja huonoa narsismia, pinnallista ja syvällistä. Ja hänen mukaansa rakkaudessa on syvästi narsististinen elementti, kun toisen ihailun ja arvostuksen kautta kohdataan ne parhaat puolet itsestä. Rakkaudessa on jotain, mitä nouseen lähteen syvyyksistä.

Gaston Bachelard esittää Vesi ja Unet -teoksessaan, että vesi on materiaalinen elementti, joka on opettanut Narkissoksen ihailemaan sekä pintaa että syvyyttä. Hän muistuttaa myös, että Narkissos ei jäänyt ihailemaan edes syvintä itseään, vaan hänellä oli onni kohdata Ekho. Kuvaan keskittynyt löytää toisen, joka on vain ääntä ja puhetta. Rakastavaisten loputon keskustelu, veden elementissä kuvajaiset ja liplatus.

 

Advertisements