Kategoriat
Vihreä politiikka Yliopisto

Autotallin ovessa ei ollut kylttiä

Missä olit perjantai-iltana seitsemästä eteenpäin?

Tartossa, olin digitaalisen kulttuurin tutkimuksen kongressissa. Ohjelma tosin loppui aikaisemmin ja minulla oli mahdollisuus tavata vanha tuttu KK.

Tapasitko tämän henkilön jossain erityisessä paikassa?

Kyllä, kyseessä olivat kellaritilat joka Neuvostovallan aikana olivat toimineet KGPn kuulustelutiloina.

Emme tarkoita sitä, tiedät hyvin että tuota paikkaa voisi pitää laittomana.

Myönnän, että kansanomaisessa puheenparressa tuota paikkaa sanottaisiin salakapakaksi, mutta kyseessä oli yksityinen klubi  johon minä ja seurueeni saimme kutsun.

Voitteko ilmoittaa paikan osoitteen?

En pannut merkille kadunnimeä,  muistan että ensimmäisellä kerralla kävelin harhaan ja huomasin kiinnostavan patsaan, sen nimenä oli ”Kaksi Oskaria” –  myönnän kirjallisen sivistymättömyyteni koska tunnistin heistä vain toisen, se oli Oscar Wilde.  Oikeaan porttikäytävään löysin ohittaessani Juri Lotmanin muistolaatan oikealta puolelta.

Älkää valehdelko, kyseessä ei ollut porttikäytävä.

Anteeksi lipsahdukseni, minut oli kehoitettu tulemaan autotallin oven taakse, mitään kylttiä ei ollut.

Tiesitkö että kyseessä oli Tarton kirjailijatalon kellari ?

En tiennyt,  ehkä minulle kerrottiin se, mutta tiesin kyllä että yksityisellä klubilla on ”kirjallista väkeä”.  Vasta myöhemmin huomasin verkosta, että baaritiskin takana isännöi kirjailijaliiton luottamustehtävissä oleva käsikirjoittaja, nimeä en nyt millään saa mieleeni. Minulle vakuutettiin, että hän on paikalla vain ”tuuraamassa”. Sitten minulle esiteltiin henkilö, jota sanottiin ”meije politseie”. En tiennyt oliko hän paikan järjestysmies vai ammatiltaan poliisi.

Voitko kuvailla henkilöt, joiden kanssa keskustelit?  Vaihdoitteko tietoja ja esimerkiksi verkko-osoitteita Jyväskylän kirjailijatalonm tuon entisestä hammaslääkärin talosta rakennetun ja nuorten kerhotiloilta näyttävän tilan sekä  betonista rakennetun Tarton varsin merkittävän Eesti Kirjanike Liid Tartu osakond kanssa.  Tiesittekö mitä muita järjestöjä varsin merkittävässä talossa toimii ?

En tiedä muuta kuin, että siinä kellarissa jossa olin,  oli ollut KGPn kuulustelutilat.

Sanoitte sen jo, asiaa on turha painottaa.

Tuo seikka sanottiin minulle monta kertaa, joskus jopa nyrkiniskuja matkivin elein.

Älkää viitsikö, tiedämme että olet tavannut kyseisen KK teatteriohjaajan juuri Viron itsenäistymistä edeltävänä vuonna. Tiedämme että vuonna 1987 osallistuitte KKn kanssa julkiseen provokaatioon jossa Neuvostoliiton lippu korvattiin Viron lipulla. Tiedämme kirjeenvaihdostanne sekä siitä että KK oleskeli vieraanasi puoli vuotta juuri maan itsenäistymisen jälkeen.  Mitkä olivat motiivinne ?

Myönnän, olin osallisena pahassa poliittisessa virheessä 70 ja 80 -luvuilla ja hyvitin sitä. Tiedätte varmaan jäsenyyteni Suomi-Neuvostoliitto -seurassa, kotoani löydätte alleviivattuja Bresnevin puheita, löytyy ehkä ihmisiä jotka voivat todistaa, että en uskonut tarinoita julmuuksista, joiden kohteeksi virolaiset olivat tuolloin joutuneet.  Tuollaiset huhut kuitattiin tuohon aikaan usein käytetyllä ilmaisulla ”kyse on vain neuvostovastaisesta propagandasta”.

Emme halua kuulla  ”itsekritiikkiänne”, kertokaa keiden kanssa keskustelitte.

Enhän minä tuntenut heistä muita kuin KKn, sekä tietysti ystäväni jotka kutsuin sinne myöhemmin.  Näytti siltä, että kyseessä oli aito yksityistilaisuus,  kaikki näyttivät tuntevan toisensa.   Monet halusivat jutella kanssamme. Mutta ymmärrättehän ”see oli napsu päev” – niin että en pannut kaikkea merkille.

Mutta jos haluatte niin voin kirjoittaa tähän kuvaukset muun seurueeni poliittisesta taustasta, sen mitä tiedän, annan osoitteet ja meilit…

Yksi vastaus aiheeseen “Autotallin ovessa ei ollut kylttiä”

Joo, halutaan. Osoitteita ja nimiä ja taustoja vaan esille. Tässä vaiheessa on aivan turha enää kierrellä sattumanmutikoiden kautta. Ensinnäkin mystinen KK herättää kysymyksiä, koska Karri on yleisten huhujen mukaan Keski-Suomessa ja Kynter Krass taas liian vanha tissutellakseen pimeissä kellareissa.

Toisaalta Viron kirjallisen maailman suhde tämän hetken suomalaiskirjallisuuteen vaatii myös selvennystä. Mistä he kirjoittavat ja minnepäin ovat kallellaan? Vieläkö laaditaan maailman parasta esseistiikkaa, vai onko peleviläinen postmoderni hapatus tehnyt tehtävänsä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s